Polish languagepl English languageen

Produkty    - Kotły/wanny serowarskie



Kocioł/Wanna serowarska znajduje zastosowanie w zakładach przetwórstwa mlecznego.

Urządzenie przeznaczone jest do termicznego przetwórstwa mleka na produkty mleczarskie, takie jak: miękkie, półtwarde i twarde sery oraz twaróg.

Specyfikacja kotła:

  • ciśnienie: zbiornik bezciśnieniowy
  • pojemność robocza: 2,65 m3
  • płaszcz grzewczy na dennicy płaskiej i płaszczu
  • medium grzewcze: woda
  • temperatura medium: 90 st C
  • ciśnienie robocze medium grzewczego: atmosferyczne
  • grzanie za pośrednictwem kociołka EKW 30kW
  • napęd - od góry ustawione pionowo mieszadło harfowe napędzane za pomocą przekładni o mocy silnika 2,2 kW, prędkość obrotowa ok. 25 obr,/min.
  • montaż mieszadła na belce wsporczej
  • zbiornik posadowiony na czterech stopach wyposażonych w rampę uchylną zasilaną agregatem hydraulicznym
  • dwie uchylne pokrywy zbiornika wykonane ze stali nierdzewnej, każda otwierana za pomocy dwóch siłowników elektrycznych
  • zbiornik izolowany wełną mineralną o gr. 100mm z płaszczem osłonowym wykonanym ze stali nierdzewnej
  • zbiornik wyposażony w czujnik temperatury PT100 - umiejscowiony w płaszczu poniżej poziomu pracy mieszadła oraz czujnik temperatury medium grzewczego
  • mieszadło sterowane za pomocą szafki sterowniczej w obudowie ze stalinierdzewnej (wyświetlacz - 10 cal; panel HMI

Wymiary gabarytowe zbiornika:

  • Pojemność robocza: 2,65 m2
  • Pojemność całkowita: 2,8 m2
  • Średnica wewnętrzna: 2200 mm
  • Średnica zewnętrzna: 2408 mm
  • Wysokość całkowita: 1980mm
  • Dennica płaska, wyoblona R=50mm
  • Masa całkowita: ~1200 kg